IT

Prečo je pri chudnutí dôležité obmedziť vyšší príjem sacharidov

Donedávna sme boli väčšina oboznámení s tým, že ak chceme schudnúť či udržiavať si štíhlu líniu, predovšetkým sa musíme vyvarovať konzumácii tučných jedál. A áno, prakticky to má svoju logiku. Súčasné názory, ktoré sú však už populárne niekoľko rokov ale vravia o tom, že z hľadiska chudnutia sú škodlivé predovšetkým sacharidy. Prečo?

Tie sú predsa základným zdrojom našej energie. A nachádzajú sa takmer všade. Lenže ak chceme účinne spaľovať tukové zásady, paradoxne sú to práve cukry a sacharidy, ktoré musíme výraznejšie obmedziť. Aký to má význam?

šišky, koláče

Dôvodom je fakt, že ak má naše telo dostatok alebo nadbytok týchto hlavných zdrojov, nie je prinútené čerpať energiu z tukových zásob.

Väčšinu energie naberá práve z uložených sacharidov. Tukové zásoby sa preto môžu hromadiť, resp. určite sa nebudú spaľovať v množstve, v akom by počas účinnej diéty bolo potrebné. A cieľom schudnúť je hlavne zbaviť sa tukových zásob, no nie?

Práve preto je už niekoľko rokov známa a obľúbená bielkovinova dieta, čo sa najlepšie prispôsobuje týmto novým názorom a zisteniam. Práve pri nej sa stretávame s myšlienkou, prečo a ako je dôležité znížiť príjem sacharidov. Teda za predpokladu, ak máte v pláne efektívnym a rýchlym spôsobom schudnúť hneď niekoľko kíl navyše a zbaviť sa pritom neželaných tukových zásob, ktoré sú žiaľ viditeľné v najviac rizikových partiách.

ženská postava, štíhla

Takisto je dôležité vedieť, akú úlohu pri chudnutí zohrávajú práve bielkoviny, inak známe aj ako proteíny. Za prvé v nás vyvolajú sýtosť. Je to strava, ktorá najúčinnejšie zaženie hlad a utíši našu základnú potrebu po jedle. Druhým faktorom je schopnosť proteínov udržiavať zdravé a funkčné svalstvo spolu s o zdravým metabolizmom. Podpisujú sa pod našu fyzickú silu a funkčný metabolizmus je zároveň neodmysliteľnou súčasťou prirodzeného, zdravého a hlavne efektívneho chudnutia.